In saptamana 23.01.2022 – 29.01.2022 Asociatia Pro Democratia Club Buzau a participat la o activitate ce a avut loc in Portugalia, orasul Agueda, la invitatia lansata de asociatia Psientifica.

Actiunea desfasurata in saptamana mai sus mentionata a avut ca scop reunirea unui numar de 24 de reprezentanti ai unor asociatii din 11 tari europene, in vederea construirii unui parteneriat pentru proiecte viitoare. Activitatea s-a desfasurat sub numele de KApacitating 2Youth si a facut parte din proiectul Capacitation Empowerment Youth Democracy, KA2.

Locatia in care s-a desfasurat toata actiunea a fost Centro de Juventude de Agueda.

In prima zi, a fost prezentata echipa organizatiei gazda compusa din urmatoarele persoane: Daniela Costa, Ana Moutas, Ana Teles, Ana Mendes si Daniela Martins. In aceeasi zi i-am cunoscut si pe reprezentantii celorlalte organizatii prezente. Impreuna, s-a stabilit rolul pe care fiecare participant considera ca il are aceasta intalnire, dar si o lista a asteptarilor fiecarui participant la acest eveniment.

Participantii au elaborat impreuna un „Contract social” prin intermediul caruia au stabilit regulile unanim acceptate ale desfasurarii intalnirilor din aceasta saptamana.

Pasul urmator a fost descoperirea unei liste cu diverse sarcini de indeplinit. Fiecare participant a consultat lista si a ales sa rezolve sarcina care i s-a parut cea mai potrivita, raportat la cunostintele si experientele pe care le avea. In unele cazuri s-au constituit echipe care au colaborat pentru rezolvarea sarcinilor din lista primita de la organizatori.

Sarcina reprezentatului APD Club Buzau a fost sa deseneze ceva care sa arate prioritatile europene si a ales sa ilustreze in cateva schite „Egalitatea de sanse”;  „Accesul la informatie”;  „Incluziunea sociala”. Fiecare participant si-a rezolvat sarcinile atat individual, cat si in cadrul echipei, iar la final, au putut reflecta si concluziona cat de important e ca fiecare partener sa se cunoasca foarte bine atunci cand alege sa rezolve o anumita sarcina.

In a doua zi, fiecare organizatie s-a prezentat pe sine, realizandu-se postere cu informatii si imagini despre organizatii. Posterele elaborate ne-au ajutat sa prezentam date despre identitatea asociatiei, logo, denumirea fiecarei organizatii in parte, valorile promovate de organizatie si domeniul principal in care organizatia isi desfasoara activitatile. In urma elaborarii si prezentarii acestor postere, reprezentantul APD Club Buzau alaturi de ceilalti participanti, a avut ocazia sa prezinte pe larg activitatea organizatiei, sa puna intrebari celorlalti participanti sau sa raspunda intrebarilor primite referitor la activitatea organizatiei proprii.

In a treia zi, alaturi de Jose Antonio Diaz de la Proacting Associacao am identificat ce se asteapta de la noi si cum se obtine ceea ce se doreste de la noi si in ce scop. S-a definit ce inseamna KA2, a fost stabilit ca presupune cooperarea dintre organizatii si institutii in baza unui parteneriat de cooperare. Au fost amintite prioritatile la care un  proiect Erasmus trebuie sa raspunda dupa care s-au constituit echipe de cate 4-5 membri care sa lucreze la construirea unei schite de proiect pe fiecare domeniu:

  • Inclusion and diversity
  • Digital transformation
  • Environmental and fight against climate change
  • Democratic and civic participation

APD Club Buzau a lucrat in echipa cu reprezentantii organizatiilor din Austria, Slovenia, Grecia si Lituania la un proiect despre permacultura, proiect in care s-a incercat imbinarea aspectelor civice si de mediu.

Fiecare echipa a prezentat ideea de proiect, iar ceilalti participanti au putut interveni cu sugestii, idei sau au pus intrebari care sa lamureasca anumite aspecte ce nu au fost prezentate suficient de clar.

In a patra zi, s-a realizat ceea ce se numeste „Elevator pitch”. Participantii au prezentat problema care le-a starnit interesul, datele cunoscute in prezent despre problema vizata, au identificat ce aptitudini si competente sunt necesare pentru rezolvarea problemei, care sunt obiectivele actiunii dorite a se desfasura in cadrul viitorului proiect, stabilirea impactului implementarii proiectului, prezentarea valorilor promovate de acest proiect dar si motivatia ce a stat la baza alegerii temei proiectului.

In ultima zi, reprezentatul APD Club Buzau a participat la o intalnire cu reprezentantii altor organizatii din Portugalia dar si cu reprezentantii municipalitatii din Agueda, iar echipele au avut ocazia sa isi prezinte ideile de proiecte, au raspuns la intrebarile invitatilor si au putut avea astfel primul feedback legat de proiectele lor din partea unor persoane cu experienta in derularea proiectelor Erasmus+.